Kosár és mécsestartó




A kosarakat díszíthetjük virágokkal és gyümölcsökkel.
Az elôzô fejezetben megtanultuk a rózsa készítését,
most kamatoztathatjuk tudásunkat.
A kosár formáját vágjuk ki papírból és a
kinyujtott gyurmára fektessük a sablont.



Vágjuk körbe késsel vagy derelyevágóval és a kivágott részt
fektessük egy sütôlemezre, vagy egy felfordított tepsire.
Ezután sodorjunk három fonatot, egy vastagabbat és két vékonyabbat.
Az egyik a kosár füle, a másik a kosár szája, a harmadik az alja lesz.
(Az alsó rész el is maradhat.) Vizes ecsettel rögzítsük egymáshoz
a részeket. Egy villa hegyét óvatosan nyomjuk a tésztába, majd
billentsük hátra kissé feljebb engedve, így kapjuk a "fonott kosár" mintát.
A kis képre kattintva a kinagyított képen jól látható a villa nyoma.
Következhet a díszítés. A kosár méretétôl függôen 3-5 nagyobb és több
"hézagkitöltô" kis motívumot csinálhatunk. Elôször a nagyokat helyezzük el
az alapon, utána a kisebbeket, attól függôen, mennyi hely maradt szabadon.
A kisebb motivumok lehetnek levelek, bogyók. A gyümölcsöknél pl. ágból,
szegfüszegbôl lehet szárat csinálni. Ha készen van sütôben kiszárítjuk
és teljes száradás után lakkozzuk.

A mécsestartó alapja egy kistányér, amit ráfektetünk a gyurmára és körbevágjuk.
Fogpiszkálóval kissé benyomkodjuk, ez adja a cakkos szélet. Virágokkal,
gyümölcsökkel díszíthetjük, fonattal körberakhatjuk a mécses helyét,
így nem tud elmozdulni.