Következzen a szikkasztás. Többféleképpen is kiszáríthatjuk a tárgyakat,
legelterjedtebb módszer a sütôben való szárítás. 50-60 C-fokon
nagyságtól függôen, de mindenképpen órákon keresztül lassan szárítsuk
a kész tárgyakat, ugyanis a türelmetlenség eredménye berepedezés,
felhólyagosodás lesz, így munkánk kárba vész és elmarad a sikerélmény.
A levegôn való szárítás elônye, hogy a lassú száradásnál nem repedezik
és hólyagosodik a gyurma, szép fehér, színes vagy natur szinét
megtartja, hátránya viszont, hogy az elkészített tárgyak részletei
megereszkedhetnek, nem lesz olyan szép tartásuk és törékenyebbé válnak.
A fehér tárgyakat égethetjük is száradás után, ezzelnagyon szép barna
színt kapunk. Ha egy tárgy több darabból áll, a kiálló részek
erôteljesebben sülnek, ezért alufóliával takarjuk le a gyorsabban sülô darabokat.