SóGYURMA





A hagyományos sógyurma alkotóeleme egy rész liszt, egy rész só és fél rész víz.
Nagyon fontos, hogy alaposan gyúrjuk össze az alapanyagokat, mert száradás után
könnyen megrepedhetnek a tárgyak. Ahhoz, hogy az apró részek szépek legyenek
érdemes nagyon finomra örölt szitált sót használni, ugyanis a szemcsés sótól a
massza durvább lesz, nehezebben formázható.
Akkor jó az anyag állaga, ha a lecsípett darabot összenyomva megmarad az ujjaink
között, ha szétmállik túl sok vizet öntöttünk hozzá. Ezen úgy segíthetünk, hogy
még egy kis lisztet és sót teszünk hozzá egyenlö arányban.
Ha elegendö rutint szereztünk a megfelelö sógyurma tészta kikeverésében variálhatjuk
különbözö fajtájú és kiörlés û lisztekkel és sókkal. Az egészen fehér és sima
gyurmaanyag alapanyaga a fehér búzaliszt és a kávédarálón örölt finomsó.
Halványbarna a massza, ha teljes kiörlés û lisztet vagy rozslisztet használunk.
és szürkés szemcsés anyagot kapunk, ha hajdina liszttel dolgozunk.